Wifi 6: Alles wat je moet weten over sneller en beter internet in huis

Wifi 6: dit is wat je wil weten over beter en sneller internet in huis

Het is zover! Wifi 6 is nu beschikbaar. Dit is een krachtiger, sneller en een betere draadloze internetverbinding voor thuis. Wat zijn de verschillen ten opzichte van wifi 5? In deze blog vertellen we je graag over de nieuwe functies van de draadloze verbindingsstandaard.

Tegenwoordig zijn er versienummers

Het is je waarschijnlijk al opgevallen dat wifi nu benoemend word met versienummers. Hiermee bedoelen we niet die letters en cijfers, maar een het nummer naam ‘wifi’ weergegeven wordt. Wifi 6 (ook wel Wi-Fi 6 genoemd) is de nieuwste versie van de draadloze internet. We de eerste producten met deze standaard aan op de mark verschijnen. Denk bijvoorbeeld aan smartphones, maar voorlopig ook vooral aan routers en switches.

In het komende jaar zie je waarschijnlijk nog steeds verschillende van deze versienummers voorbijkomen. De standaard 802.11n, uitgebracht in 2014, voortaan door het leven als wifi 4. Wifi 5 is de benaming voor het protocol dat momenteel gebruikt wordt door het grootste deel van de producten en is beter bekend als 802.11ac. Wifi 6 staat ook wel bekend als 802.11ax. Vaak kan je deze  combinatie tegenkomen op verschillende verpakkingen. Wifi 6 wordt echter de nieuwe manier voor communicatie.

Wifi 6: dit is wat je wil weten over beter en sneller internet in huis

Wifi 6 staat voor sneller internet

Wanneer je apparaten met wifi 6 in huis haalt, dan merk je al snel een verbetering in het kader van snelheid: deze nieuwe standaard is namelijk dertig tot veertig procent sneller dan zijn voorganger. Dit komt vanwege betere datacodering, waardoor er meer data over het netwerk gestuurd kan worden binnen dezelfde radiogolven. De chips die deze data coderen en decoderen (in feite het verwerkingsproces van de data tussen apparaten) worden steeds krachtiger, waardoor ze al dat extra werk kunnen hebben.

Daarnaast is het goed om te weten dat het 2,4 GHz-netwerk ook extra aandacht en een snelheidsboost krijgt. Veel apparaten ondersteunen deze netwerken om verschillende redenen. Niet alleen is dit het meestgebruikte netwerk, ook is het zo dat de signalen nog altijd beter door solide objecten komen dan die van het 5 GHz-netwerk. Veel apparaten ondersteunen tegenwoordig ook 5 GHz, maar dat is puur vanwege de drukte op het 2,4 GHz-netwerk. Minder druk betekent minder interferentie en daardoor hogere snelheden.

Hoe werkt wifi 6 precies?

We kunnen begrijpen dat je zou willen weten hoe wifi 6 voor een snellere internet verbinding zorgt. Dit namelijk niet alleen snellere chips te maken. Je kunt met de standaard een draadloos kanaal omzetten in verschillende subkanalen. Data kan je dragen door elke subkanaal die bedoeld is voor een ander apparaat. Dit wordt bewerkstelligd door Orthogonal Frequency Division Multiple Access: Op deze manier kan er beter met apparaten gecommuniceerd worden.

Daarnaast is de ook mimo verbeterd. Mimo kun je ook wel multiple in/multiple out noemen. Routers hebben hiervoor meerdere antennes nodig, waardoor je met access points meerdere apparaten tegelijk kunt communiceren. Met wifi 5 was dit al mogelijk, maar gekoppelde apparaten konden niet gelijktijdig functioneren. Wifi 6 zorgt hierin voor grote veranderingen met  apparaten die dit wel aankunnen. Op deze manier kan je meer gegevens heen en weer sturen.

Apparaten die beschikken over Wifi 6

Wij hebben hieronder een aantal apparaten voor u op een rij gezet die al gebruik maken van Wifi 6:

  • TP-Link introduceert eerste routers die ondersteunt worden door wifi 6
  • Netgear presenteert Orbi WiFi 6 Mesh systeem
  • Apple iPhone 11, Pro en Pro Max
  • Samsung Galaxy Note 10+

Wil je meer lezen?

Wil je meer nieuws en tips en tricks lezen? Ga dan naar onze blog pagina voor het laatste tech nieuws. Wil je advies of heb je vragen over een product? Neem dan contact met ons op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *